Počet zobrazení stránky

Some information about me:-)

traveling at the time

úterý 17. ledna 2012

Nezaměstnaná a přece šťastná?

Nezaměstnanost je bezesporu jedním z nejčastějších důvodů k obavám a stresu. První volné dny si jistě každý vychutná po svém. Dopřeje si dlouhý spánek, zařídí všechny věci, na které díky práci neměl čas, navštíví rodinu a bez výčitek sedí do pozdních hodin s kamarády v hospůdce a vychutnává si, že ráno nemusí vstávat do práce. Nějaký ten čas sice stráví běháním po úřadech a nějakou tu hodinku odpovídáním na pracovní inzeráty, ale to se dá přežít. Jenže pár dní volna se natáhne na pár týdnů, měsíců... ... Přijdou první zamítavé reakce. Člověk tráví hodiny nad zpracováním zadaných úkolů, občas se dostane i do posledního kola výběrového řízení, těší se, a pak zase zklamání. Co dělat, aby člověk nezmalomyslněl? Aby si uchoval stále pozitivní pohled?  

Spoléhat na pracovní úřad, že vám najde vaši práci snů, je jako byste spoléhali na české dráhy, že vás dovezou do vaší cílové stanice včas... ... stát se to může, ale rovná se to skoro zázraku. Proto v hledání nové práce buďte aktivní a spoléhejte jen a jen na sebe. Zaktualizujte svůj životopis. Dejte vědět všem svým známým, že momentálně hledáte práci. Nikdy nevíte, kde se uvolní místo, a doporučení známého otvírá dveře do firmy mnohem snáz než jen "no name" životopis. Zamyslete se, pro jaké společnosti byste rádi pracovali, napište průvodní dopis šitý na míru vybraným společnostem a spolu s vaším CV ho rozešlete. Sledujte aktuální nabídku pracovním portálů jako je jobs.cz, sprace.cz, monstrum.cz. Své CV nabídněte i pracovním agenturám, které jsou lačné po každém dobrém uchazeči, neboť jste pro ně vidina dobrého výdělku. No a pak už to chce i notnou dávku štěstí. Jenže co dál se zbývajícím časem? 

Dostatek času, žádné povinnosti, žádné deadliny... ... to člověka láká vyspávat, nikam se nehnat a nejlépe nic nedělat. To je ovšem nejlepší cesta do světa "depek". Zkuste si plánovat aktivity na další dny. Najděte si v každém dni čas na zlepšování svých dovedností. Budete mít ze sebe dobrý pocit a navíc tím zvyšujete svou atraktivitu pro budoucího zaměstnavatele. Setřete vrstvu prachu ze své knihovny a otevřete odbornou literaturu související s vaším pracovním oborem. Proč neohromit při ústním pohovoru svými znalostmi o posledních výzkumech a trendech daného oboru?  

Čas plyne, odstupné pomalu a jistě mizí z vašeho bankovního účtu a podpora v nezaměstnanosti úplně tak nestačí uspokojovat požadavky vašich pravidelných platebních příkazů, složenek, základních výdajů a o nadstandartních výdajích typu kafe a shoping s kamarádkami apod. radši ani nemluvme. Tak proč nezkusit nějakou příležitostnou brigádu? Je to ovšem pro silnější povahy! Není to většinou práce odpovídající vašim pracovním zkušenostem, jedná se nejčastěji o výpomoc v kanceláři, za barem, v kavárně, nebo nějaký hostesing. Nic, při čem asi budete skákat radostí, když by vás potkali vaši známí. Za to váš bankovní účet to velmi ocení.  

Rozhodně na co byste neměli zapomenout, je dokázat si v každém dni najít čas sama pro sebe a udělat si radost, něčím se odměnit. Neměla jste díky pracovnímu nasazení čas na cvičení? Pusťte se do cvičení a vyplavte si řádnou hladinku endorfinů. Neustále jste kvůli stresu a nepravidelnému pracovnímu nasazení odkládala začátek, kdy konečně začnete jíst zdravě? Začněte hned. Pročistěte svůj vystresovaný zažívací trakt a dopřejte mu ty nejlahodnější pokrmy z vaší kuchyně a to v pravidelných intervalech. Už pár měsíců čtete jednu a tu samou knížku? Dočtěte ji a zajděte si rovnou do knihovny pro další. Chtěla jste vždycky malovat, ale neměla jste na do odvahu? Nakupte štětce, barvy, plátna a začněte, doma vás za pokažené plátno žádný nadřízený kárat nebude. Ráda fotíte? Vyrazte ven s foťákem v ruce a zkoumejte svět z pohledu člověka, který nikam nespěchá a užívá si den.

Žádné komentáře: